Misi dan Visi PKR Labuan .

 1. Jambatan dari Labuan ke Menumbok akan dibina dengan secepat mungkin.  Semua pelan pelan memang sudah ada dengan Kerajaan sekarang tetapi mereka masih mengkaji sahaja.  Jambatan ini akan siap dalam jangkamasa tiga hingga empat tahun.
 1. Selaras dengan pembinaan jambatan ini jalan jalan raya di Labuan akan ditambah dan diluaskan untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas.  Satu bandar baru atau ‘township’ akan dibina untuk kesenangan peniaga dan pembeli.
 1. PTPTN akan dihapuskan. Ini bermakna kos pelajaran tidak lagi akan ditanggung oleh ibubapa dan pelajar.
 1. Gaji minima akan dinaikkan sekurang kurang nya RM1,100 seribu sebulan.
 1. Banyak rumah rumah mampu milik akan dibina untuk membolehkan orang orang Labuan memiliki rumah.  Sepatutnya orang orang Labuan diberi keutamaan dan bukan nya orang luar.
 1. Labuan akan dijadikan hub oil dan gas, hub pendidikan dan IOFC akan dikaji semula.  Semua ini akan menambahkan peluang peluang pekerjaan orang orang Labuan.  Anak anak muda yang tidak cukup pengalaman akan di beri latihan untuk mendapat kemahiran bagi memudahkan mereka untuk mendapat pekerjaan.

Sekolah sekolah ugama di Labuan akan juga diberi perhatian dan bantuan. Yayasan Labuan juga akan ditubuhkan untuk membantu keluarga berpendapatan rendah melalui bantuan kewangan pendidikan kepada pelajar yang layak.

 1. Hospital akan ditambah dengan doktor doktor dan pakar pakar.  Mesin mesin  perubatan yang dkehendaki juga akan ditambah untuk membolehkan pesakit pesakit mendapat rawatan dengan segera.  Tak perlu lagi pergi ke Kota Kinabalu.  Hospital Labuan juga akan dijadikan hospital besar untuk memudahkan orang orang Labuan dan penduduk penduduk yang berhampiran Labuan seperti Sipitang, Menumbok, dan  Beaufort – dan ini akan lagi mudah jika jambatan sudah siap.
 1. Memansuhkan dasar kabotaj dan dasar lain yang bersifat monopoli termasuk gula, pasir, getah dan pengeluaran simen yang menyebabkan kos barangan dan perkhidmatan meningkat.
 1. Untuk peniaga peniaga Labuan sistem pelesenan dan lain lain kelulusan yang berkaitan dengannya akan dikaji semula dan diperbaiki untuk memudahkan peniaga peniaga berniaga di Labuan.
 1. Minyak bukan sahaja dikeluarkan dipersisiran laut Sabah tetapi juga di persisiran laut Labuan, tetapi royalti minyak di Labuan dikembalikan ke Kerajaan Pusat. Selaras dengan kenaikan royalti minyak di Sabah kepada 20% penduduk Labuan juga akan

dapat menikmati kemudahan kemudahan yang diagihkan oleh Kerajaan Sabah, di bawah pemerintahan Pakatan Rakyat – sepertimana yang dihuraikan dalam Belanjawan Pakatan Rakyat Negeri Sabah 2013.

Jadi royalti minyak yang diperolehi dari Labuan selain daripada digunakan untuk pembangunan infrastruktur, rakyat Labuan, seperti rakyat Sabah akan dapat menikmati:-

a)     RM2,000  – kepada pengantin yang berkahwin untuk  kali pertama.

b)     RM2,500 –  bantuan untuk pengurusan jenazah kepada keluarga yang meninggal.

c)      RM200 – kepada bayi yang baru lahir.

d)     RM200 – untuk warga emas berumur 60 tahun keatas akan diberikan setiap tahun  melalui skim mesra usia emas (SMUE).

e)     RM2,000 kepada pelajar untuk keluarganya yang gaji kurang dari RM2,000 se bulan.

f)      Menerima satu tong gas percuma dan dua kampit beras berjumlah 20kg beratnya setiap keluarga setiap bulan melalui skim bantuan makanan. (Keluarga yang berkelayakan)

g)     Air percuma sebanyak 20m padu kepada pengguna meter individu.

 1. Nelayan2 di Labuan akan tetap dibantu oleh kerajaan untuk menaikkan taraf hidup mereka.

Semua yang dihuraikan di atas akan menjadi KENYATAAN jika Pakatan Rakyat dapat menubuhkan Kerajaan Pusat dan juga Pakatan Rakyat menang di Labuan. Hanya dengan mandat dan sokongan rakyat terhadap Pakatan Rakyat (PR) yang akan dapat menjamin perlaksanaan  impian dan harapan ini.

LogoPKR2

IBUPEJABAT PKR

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s