6 comments on “Komen…Jambatan Labuan-Menumbok Tidak Berbaloi…Tapi Ani Berbaloi

 1. Sekarang ni paren tsy ingin ke sabah untuk melawat keluarga di sana. Dapat kah tidak? Payah nak di kata, tiket feri tiada. Brapa sjlah kereta yang mampu di bawa. Penduduk labuan ini bukan lg seperti 5 tahun yang dulu banyaknya. Dan seingat aku 5 tahun yang dulu pun masihbegitu bnyk jumlahnya. Sudah bertahun2 masalah ini ditanggung oleh rakyat labuan. Mungkin penolakan pembinaan jambatan ini bakal membuka minda kita.

 2. hanya kami org labuan dan yang pernah menetap di labuan saja merasa keperitannya…kalau sekadar “pendapat” tanpa merasanya bagus xpayah

 3. sarawak dan sabah hanya dijadikan lenbu perahan untuk hasil buminya dinikmati di smenanjung sahaja…kerajaan pusat kebih teruk daripada penjajah!!! SIAL!!

 4. Pada pendapat saya, perkhidamatan feri yg sedia ada sudah memadai untuk menampung keperluan sedia ada penduduk labuan yang menggunakan perkhidmatan feri ini..
  Jika kita lihat dari sudut kasarnya, waktu puncak untuk penduduk labuan yang majoritinya orang sabah yang ingin ke tanah besar sabah dan sebaliknya menggunakan perkhidmatan feri adalah pada musim cuti dan musim perayaan khasnya..
  Sekiranya jambatan itu dibina sekali pun, waktu puncak kenderaan yang menggunakan jambatan juga pada musim perayaan dan musim cuti sekolah..
  Selebihnya, di luar waktu tersebut, majoriti hanya lori lori yang menghantar bekalan mahan ke labuan..

  Pada pendapat saya , kerajaan boleh menggunakan budget pembinaan jambatan menghubungkan labuan dan tanah besar sabah(menumbok) untuk mempertingkat kualiti perkhidmatan feri d labuan ini.. contohnya, upgrade kelajuan feri, tambah feri untuk beberapa unit lagi.. meningkatkan prasarana pelabuhan feri.. dan terminal feri kenderaan yang selesa dan kondusif..
  dan saya rasa dengan alternatif ini budget yang dilaburkan terhadap projek naik taraf perkhidmatan feri dan terminal feri kenderaan ini amat berbaloi jika dibandingkan dengan pembinaan jambatan menghubungkan Labuan dan tanah besar Sabah (menumbok)..

  (sekadar pendapat peribadi)

  • cuba kau pikir dlu..kalau orang mau balik emergency ? klau urg mau kejar masa ? dah la harga brg mahal garagara tiket feri mahal !

  • pada pendapat saya pendapat saudara amatlah tidak bernas sama sekali!

   mengapa hak rakyat di Labuan perlu dinafikan daripada turut menikmati pembangunan sebagaimana yang dinikmati oleh Pulau Pinang, dan pad pendapat saya, pulau pinang juga turut maju disebabkan kemudahan perhubungan dengan tanah besar, dah ada 1 jambatan ni nak tambah lagi 1!

   dan pad pendapat saya, naik speedboat dengan 3 orang anak kecil untuk balik ke membakut dengan bayaran tambang rm20 seorang sangatlah membebankan….. dan bahaya terutama pada musim tengkujuh…

   so, adakah saudara masih berpendapat pembinaan ini satu pembaziran kepada kerajaan sahaja? sudahkan saudara menilai secara holistik pembaziran masa, tenaga dan wang ringgit oleh para penduduk di labuan disebabkan ketiadaan jambatan penghubung? sampai bila hak warga labuan dan dan kawasan sekitarnya, serta penduduk sabah hendak dinafikan….

   sekadar berkongsi pendapat peribadi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s